Σε όλο τον κόσμο, τα ψωμιά, από όλες τις συνταγές, από όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, ήταν και θα είναι ένα βασικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κουζίνας.
Ξεκινάμε λοιπόν ένα γαστριμαργικό ταξίδι γύρω από τον κόσμο, για να ανακαλύψουμε μερικά από τα καλύτερα ψωμιά, που ο πλανήτης έχει να προσφέρει.

 

Bagel

Βασικά, πρόκειται για έναν απλό κουλούρι (ένα δακτύλιο ζύμης με μαγιά), τον οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Λέγεται ότι προέρχεται από το 16ο αιώνα στην Πολωνία και δινότανε ως δώρο για τις γυναίκες κατά τον τοκετό.
Και ενώ τα bagels δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και αφού μεταφέρθηκαν στην περιοχή Brick Lane του Λονδίνου, τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη από την πολωνική-Εβραική κοινότητα των μεταναστών.
Λένε επίσης ότι άν τα φάς στη Νέα Υόρκη, θα καταλάβεις της διαφορά απο άλλα Bagel.
Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη τα σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο lox (λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό), όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές τους 20ου αιώνα στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης.

 

Baguette

Η φίνα γαλλική φραντζόλα, γνωστή για το λεπτό σχήμα και την τραγανή κρούστα. Θεωρείται χωριάτικο τρόφιμο και αποτελεί ένα βασικό μέρος της παραδοσιακής γαλλικής γαστριμαργικής κουλτούρας. Χρονολογείται από την εποχή του Louis XIV.
Λέγεται ότι το γαλλικό δίκαιο, φρόντισε για αυτό το ψωμί έτσι, ώστε να φτιάχνεται χωρίς συντηρητικά. Ως εκ τούτου οι φραντζόλες μπαγιατεύουν σε λιγότερο από 24 ώρες, γεγονός που καθιστά την προμήθεια του φρέσκου ψωμιού καθημερινά απαραίτητη.

 

Brioche

Μια εντελώς Γαλατική λιχουδιά.
Αυτό το φίνο γυαλιστερό με τη λαμπερή κρούστα ψωμί συχνά στολισμένο με φρούτα ή σοκολάτα τσιπ, είναι η μεγάλη στο πρωινό λιχουδιά.
Εκτός απο επιδόρπιο μπορεί επίσης να σερβιριστεί ζεστό και να συνοδεύσει φουά γκρα ή σούπα.
Νορμανδική η προέλευση του, μια περιοχή γνωστή για την ποιότητα του βουτύρου. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλικό ρήμα «broyer», που σημαίνει «σπάει» ή «τρίβει».

 

Ciabatta

Ξέρουμε ότι κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία, αν και οι ντόπιοι στην περιοχή την αποκαλούν Francese pane ή «γαλλικό ψωμί», πιθανώς λόγω των γαλλικών επιρροών στην κουζίνα της περιοχής. Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα», εξαιτίας του σχήματος της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής· Όταν γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης λέγεται ciabatta integrale, ενώ όταν προστίθεται γάλα στη ζύμη το αποκαλούν ciabatta al latte.
Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σα το ελβετικό τυρί.

 

Focaccia

Μια άλλη ιταλική υποψήφια, επίπεδη και αυτή σαν την προηγούμενη, αλλά με καρυκεύματα όπως με δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή βασιλικό. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τυρί, ντομάτα, ελιές, ή κουκουνάρια πριν από το ψήσιμο. Παραδοσιακά ψημένο σε πέτρινο φούρνο, αυτό το χωριάτικο ψωμί χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όπου ήταν τυπικά ψημένο στη στάχτη.

 

https://www.facebook.com/mpitsopoulos.gr?fref=ts

http://www.mpitsopoulos.gr/

 

Mpitsopoulos


Αφήστε μια απάντηση

About us

Η ομάδα του Market Mag αποτελείται από έμπειρους και δημιουργικούς ανθρώπους, η οποία έχει δημιουργήσει ένα e-magazine με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. Aποτελεί ένα μέσο πληροφόρησης αλλά και επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό.

Contact us

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την καταχώρηση - διαφήμιση της επιχείρησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία:
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Μαρία Σπηλιοπούλου
e: info@market-mag.com

Powered by Digisol