Μεγάλο μέρος της οικονομικής αλλά και γενικότερα της καθημερινής μας δραστηριότητας γίνεται πλέον όχι απλά online, αλλά μάλιστα μέσω smartphone ή άλλης κινητής συσκευής συνδεδεμένης στο ίντερνετ.

Οι νέες τάσεις της αγοράς το 2015 επιβεβαιώνουν ότι ο κάθε επιχειρηματίας, και ο Έλληνας ιδιοκτήτης επιχείρησης, ή διαφημιζόμενος δεν έχει περιθώριο να αγνοήσει την εκρηκτική αύξηση της χρήσης mobile συσκευών, αν θέλει να συνεχίσει να προβάλλει αποτελεσματικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Internet

mobile internet

Τα νούμερα μιλούν ξεκάθαρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια από τις δημοφιλέστερες και πιο αξιόπιστες ετήσιες εκθέσεις, Οι τάσεις του internet από τη Mary Meeker, η οποία αποκαλύπτει την εκρηκτική ανάπτυξη του mobile internet και αυτήν τη χρονιά.

Κάθε χρόνο, η έρευνα για το mobile internet εξετάζει:

τον τρόπο χρήσης του internet παγκοσμίως,

τον αριθμό εκείνων που το χρησιμοποιούν μέσω κινητών συσκευών,

πώς περνάνε τον χρόνο τους όταν είναι online καθώς επίσης και

ποιες εταιρίες και κλάδοι είναι πιο κερδοφόροι.

Στο 23% η αύξηση mobile internet

Φέτος η έκθεση έδειξε ότι η πρόσβαση στο internet μέσω κινητών συσκευών αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι η χρήση ίντερνετ γενικά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν:

  • 2.8 δισεκατομμύρια χρήστες internet (αύξηση 8% σε σχέση με το 2014) και
  • 2.1 δισεκατομμύρια χρήστες internet μέσω κινητών συσκευών (αύξηση 23% σε σχέση με το 2014).
  • Η χρήση δεδομένων (data) μέσω κινητών συσκευών αυξήθηκε κατά 69% τον τελευταίο χρόνο και το 55% της κίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών προέρχεται από βίντεο.

Το 2008 οι Αμερικανοί περνούσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά την ημέρα στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών. Φέτος ο χρόνος αυτός ανέρχεται στις 3 ώρες και είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο που ξοδεύεται σε laptops.

Η βιομηχανία της διαφήμισης μέσω κινητών συσκευών εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και το 24% του χρόνου που δαπανάται σε πολυμέσα είναι μέσω κινητών συσκευών, παρόλα αυτά η αντίστοιχη διαφημιστική δαπάνη είναι μόνο το 8% της συνολικής.

 

Η επέκταση του Facebook και του Twitter επιβραδύνονται

facebook-twitter-mobile-users

Facebook & Twitter

Το Facebook και το Twitter αναπτύσσονται, αλλά όχι με τους παλαιότερους ρυθμούς.Τα έσοδα ανά χρήστη και η μηνιαία αύξηση των χρηστών επιβραδύνονται.

Για το Facebook τα έσοδα ανά χρήστη είναι στα 9,36 δολάρια, κατά 29% αυξημένα σε σύγκριση με το περσινό έτος. Η αύξηση όμως πέρσι ήταν περί το 60%. Η ετήσια αύξηση των χρηστών το προηγούμενο τετράμηνο ήταν 13%, η μικρότερη τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί στο γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης.

Για το Twitter τα έσοδα ανά χρήστη είναι στα 5,14 δολάρια, κατά 45% αυξημένα σε σύγκριση με το 2014. Η περσινή αντίστοιχη αύξηση ήταν 80%. Η ετήσια αύξηση των χρηστών το είναι 18%, τιμή χαμηλότερη από το 25% του προηγούμενου έτους.

Ο κλάδος της διαφήμισης μέσω κινητών συσκευών συνολικά αυξήθηκε κατά 34% μέσα στο έτος, σε αντίθεση με την desktop ψηφιακή διαφήμιση η οποία αυξήθηκε μόνο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαφήμιση σε κινητά

Οι διαφημίσεις μέσω κινητών συσκευών παρουσιάζουν εκρήξεις στην αύξηση της κίνησης, αλλά για σύντομα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τέσσερις νέες μορφές διαφημίσεων:

κινηματογραφικά pins (cinematic pins) στο Pinterest,

διαφημιστικά βίντεο των 5 δευτερολέπτων σε μια καινούργια πλατφόρμα, το Vessel,

διαφημίσεις carousel (με περισσότερες από μία εικόνες) στο Facebook,

διαφημίσεις τοπικών εμπορευμάτων (local inventory ads) στο Google.

Mobile responsive ιστοσελίδες και design

Τα site σχεδιάζονται και αναπτύσσονται έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις οθόνες των κινητών και η εμπειρία χρήστη να είναι το ίδιο καλή είτε αυτός μπαίνει στο ίντερνετ από desktop, laptop, tablet ή το κινητό του.

Τα κουμπιά αγορών έχουν βελτιστοποιηθεί για χρήση σε κινητές συσκευές και απαντώνται πλέον στο Google, το Facebook αλλά και το Twitter.

Είναι εντυπωσιακό ότι 4 δισ. βίντεο προβάλλονται καθημερινά στο Facebook, το 75% των οποίων τα βλέπει ο χρήστης μέσω τηλεφώνου συνδεδεμένου στο ίντερνετ.

Η προσαρμογή του περιεχομένου στις κάθετες οθόνες είναι απαραίτητη, καθώς το 29% του ημερήσιου χρόνου που δαπανάται σε οθόνη από τους χρήστες είναι στην οθόνη ενός smartphone. Πριν από πέντε χρόνια, ο χρόνος αυτός ήταν μόλις το 5% του συνολικού.

Να… παρακολουθήσω videogames;

Όσο περίεργο και αν μπορεί να φαίνεται, και εμένα προσωπικά μου φαίνεται αρκετά, η παρακολούθηση βιντεοπαιχνιδιών, σαν να βλέπουμε τηλεόραση, τείνει να γίνει μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές ψυχαγωγίας.

Εδώ φυσικά δεν κρίνουμε τις τάσεις, απλά τις παρατηρούμε και τις αναφέρουμε, με σκοπό να δούμε πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για την καλύτερη προβολή μιας επιχείρησης στο κοινό της. Πολλά μπορεί να μας φαίνονται παράξενα, καθώς όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, όμως η παρατήρηση των τάσεων και η έγκαιρη προσαρμογή σ’ αυτές έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης μακροχρόνια.

Έτσι λοιπόν, το site Twitch το οποίο παρέχει streaming βιντεοπαιχνιδιών έχει αυτή τη στιγμή 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, ετήσια αύξηση της τάξης του 122%. Στο Twitch μπορεί να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα 1 εκατ. χρήστες. Είναι λοιπόν εύλογο να ασχολούνται οι διαφημιστές με το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν το κοινό αυτό.

Οι νέοι διαμορφώνουν τις τεχνολογικές τάσεις

Όπως φαίνεται τάσεις εξακολουθούν να διαμορφώνονται από τους έφηβους. Τα πέντε πιο σημαντικά κοινωνικά δίκτυα στις Η.Π.Α. για εφήβους, είναι με σειρά κατάταξης:

το Instagram,
το Twitter,
το Facebook,
το Snapchat και τέλος
το Tumblr.
Είναι ενδιαφέρον ότι το Facebook βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς.

Αυξάνονται οι δαπάνες για ηλεκτρονικές αγορές

Το eCommerce ανεβαίνει, με $300 δισ. δαπάνες το προηγούμενο έτος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9% των λιανικών πωλήσεων. Κατά το έτος 1998 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παρήγαγαν λιγότερο από το 1% των συνολικών εσόδων λιανικής.

Ο Κινέζος γίγαντας των ηλεκτρονικών πωλήσεων, Alibaba έχει στην πλατφόρμα του εμπορεύματα αξίας μεγαλύτερης από $350 δισ.. Το Amazon αντίστοιχα έχει εμπορεύματα αξίας περίπου $100 δισ..

Νέα μοντέλα εσόδων δημιουργούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στο ίντερνετ
Επίσης, ανάπτυξη παρατηρείται στις online, on-demand πλατφόρμες. Το Airbnb, για παράδειγμα, έχει πάνω από 35 εκατ. πελάτες (κρατήσεις που έχουν γίνει). Από αυτούς 2,5 εκατ. ήταν κατά το τελευταίο έτος.

Το Etsy έχει 1,4 εκατ. πωλητές, αυξημένους κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο μέσος πωλητής στο Etsy κερδίζει περίπου $1.400 τον χρόνο. Ο μέσος ιδιοκτήτης στη Νέα Υόρκη μέσω του Airbnb κερδίζει περίπου $7.700 ετησίως.

Κίνα και Ινδία

Η Κίνα έχει τεράστια μεγέθη σχετικά με το περιεχόμενο. Ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αιθαλομίχλη το “Under the Dome” μέσα σε τρεις ημέρες είχε 200 εκατ. θεάσεις, το 41% των οποίων έγινε μέσα από εφαρμογή μηνυμάτων του WeChat.

Το WeChat στη Κίνα, όπου έχει 550 εκατ. χρήστες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δημόσιες υπηρεσίες.

Το επόμενο σύνορο στο οποίο ανοίγονται ευκαιρίες για το Facebook, το YouTube, το Twitter, το LinkedIn και το Amazon είναι η Ινδία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την επιχείρησή σας;

Πολλά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από τα παραπάνω στοιχεία για τις τάσεις χρήσης internet από κινητές συσκευές και τις προτιμήσεις των χρηστών στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους online. Τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα και διαφορετικά, αν δει κανείς τα νούμερα από την πλευρά ενός διαφημιστή, ενός μικροεπιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά, μιας πολυεθνικής ή ενός εισαγωγέα εμπορευμάτων.

Αν είστε στη θέση του μέσου Έλληνα επιχειρηματία, μπορούμε να δούμε μερικά από πιο βασικά και σημαντικά σημεία, τα οποία θα λάβετε υπόψη για τον καθορισμό της στρατηγικής σας από εδώ και έπειτα:

  1. Οι πελάτες σας όχι μόνο περνούν όλο και περισσότερο χρόνο online, αλλά προτιμούν ξεκάθαρα πια την πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω κινητών. Σκεφτείτε πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει την επιχείρησή σας.
  2. Η παρουσία της επιχείρησής σας στο ίντερνετ χρειάζεται να είναι προσαρμοσμένη στις τάσεις αυτές, και η ιστοσελίδα σας mobile responsive. Δείτε πώς θα αποκτήσετε ένα mobile responsive site.
  3. Παρουσιάζονται νέες μορφές διαφημίσεων σε διαφορετικές πλατφόρμες πολυμέσων ή κοινωνικής δικτύωσης. Εξετάστε τι ταιριάζει στη δική σας δραστηριότητα και διερευνήστε ποιος τύπος διαφήμισης έχει για εσάς το μεγαλύτερο ROI (απόδοση σε σχέση με τα χρήματα που επενδύετε).
  4. Παρατηρήστε τις τάσεις της αγοράς και του mobile internet με ανοιχτούς ορίζοντες, όσο και αν δεν σας αρέσουν ή σας εκπλήσσουν αρνητικά. Δεν είναι ο ρόλος σας να επηρεάσετε τις τεχνολογικές τάσεις, δεν θα αλλάξετε τον κόσμο, μπορείτε όμως τις τάσεις αυτές να τις αξιοποιήσετε προς όφελος της δουλειάς σας.

 

πηγή : swiftminds.gr


Αφήστε μια απάντηση

About us

Η ομάδα του Market Mag αποτελείται από έμπειρους και δημιουργικούς ανθρώπους, η οποία έχει δημιουργήσει ένα e-magazine με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. Aποτελεί ένα μέσο πληροφόρησης αλλά και επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό.

Contact us

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την καταχώρηση - διαφήμιση της επιχείρησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία:
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Μαρία Σπηλιοπούλου
e: info@market-mag.com

Powered by Digisol