Η επιχειρηματικότητα στο ίντερνετ μπορεί να είναι ένας μοναχικός δρόμος, τουλάχιστον στην αρχή. Δεν είναι μια δουλειά με αφεντικό πάνω από το κεφάλι σας, συγκεκριμένα ωράρια και προθεσμίες.

Είναι μια διαδρομή για την οποία είστε αποκλειστικά υπεύθυνος πού θα καταλήξει.

Στην πορεία της online επιχειρηματικότητας υπάρχουν κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε. Αν δεν έχετε αυτές τις ικανότητες, μπορείτε να τις αναπτύξετε, κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

Και μάλιστα είναι πιο σωστό να πούμε ότι τις έχετε, γιατί όλοι τις έχουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά ίσως δεν τις έχετε καλλιεργήσει.

 

Τα 5 σημαντικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων online επιχειρηματιών είναι η αυτοπειθαρχία, η επιμονή, η πίστη, η διάθεση για παραγωγή νέου περιεχομένου και η αγάπη για τον πελάτη.

 

1. Αυτοπειθαρχία
Η πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους είναι κάτι που δυσκολεύει όλο και περισσότερους επαγγελματίες του ίντερνετ. Αυτό συμβαίνει για 2 κυρίως λόγους:

Πρώτον, ο κάθε επαγγελματίας χρειάζεται να παίζει πολλούς ρόλους καθημερινά. Χρειάζεται να μπαίνει στη θέση του πωλητή, του administrator, του λογιστή, ενώ παράλληλα να υλοποιεί τα έργα ή υπηρεσίες που αναλαμβάνει.

Δεύτερον, η προσοχή για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Με τη σύγχρονη τεχνολογία που ευνοεί την ταχύτητα και τις νέες συνήθειες που μας μαθαίνουν να μην έχουμε υπομονή είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας για πολύ σε αυτό που κάνουμε. Ειδικά το ίντερνετ αποτελεί για πολλούς τη συνηθέστερη αιτία που αποσπάται η προσοχή από τη δουλειά.

Ένας πειθαρχημένος επαγγελματίας blogger ή επιχειρηματίας του ίντερνετ χρειάζεται να καλλιεργήσει την ικανότητά του για συστηματική εργασία. Μόνο με καθημερινή εργασία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της επιχείρησης μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην και ακόμα περισσότερα.

Η αυτοπειθαρχία είναι κάτι που σίγουρα αν δεν την φροντίσουμε μειώνεται, καθώς άλλες αντιπαραγωγικές πρακτικές παίρνουν τη θέση της.

Το θετικό είναι ότι μπορεί να καλλιεργηθεί, ξεκινώντας από τη δέσμευση προς τον εαυτό μας να ακολουθήσουμε ένα ημερολογιακό πρόγραμμα εργασίας που έχουμε καταρτίσει. Επίσης, χρειάζεται προσήλωση στις σημαντικές εργασίες και ανάθεση σε τρίτους των λοιπών εργασιών δευτερεύουσας σημασίας.

 

2. Επιμονή
Είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο ειδικά για έναν νέο επαγγελματία να μην έχει αντιληφθεί το εύρος και τη συχνότητα των δυσκολιών που παρουσιάζει η επιχειρηματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στη λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολο.

Έτσι, πολλοί τα παρατούν με τις πρώτες δυσκολίες, καθώς απογοητεύονται.

Όμως, η επιτυχία έρχεται μετά από κάποιες αποτυχίες. Και μάλιστα τις αποτυχίες είναι βοηθητικό να τις βλέπουμε ως στάδια της διαδικασίας μάθησης.

Κανείς δεν γνωρίζει από πριν πώς να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που δεν έχει ξαναζήσει. Μπορεί να γνωρίζει στη θεωρία, αλλά η πράξη πάντα διαφέρει. Επομένως, η κάθε προσπάθεια που κάνουμε είναι μέρος της εκπαίδευσής μας στην επιχειρηματικότητα και τη ζωή γενικά.

Η επιμονή είναι, λοιπόν, ένα προσόν που έχουν όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως και αν ορίζει κανείς την επιτυχία. Για να ευδοκιμήσει μια επίμονη προσπάθεια χρειάζεται πάνω από όλα να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του επιχειρηματία το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει.

Καταγράψτε τους στόχους της επιχείρησής σας. Μην τους αφήνετε να παραμένουν ιδέες στο μυαλό σας. Το να τους γράψετε σε ένα πλάνο θα σας βοηθήσει να τους πραγματοποιήσετε και να παρακολουθήσετε σε βάθος χρόνου την πορεία της επιχείρησής σας.

 

3. Πίστη
Όταν η επιθυμία είναι ξεκάθαρη χρειάζεται πίστη στον εαυτό, στις ικανότητες και στο ότι το αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε.

Πολλές φορές, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα το τελευταίο μόλις διάστημα αρχίζει να απενοχοποιείται, είναι σημαντικό να κλείνει κανείς τα αυτιά του σε όσους προσπαθούν να τον απομακρύνουν από το όραμά του.

Και αυτό γιατί το πιθανότερο είναι ότι το οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα ως συνετή επιλογή καριέρας και ζωής. Και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στο ίντερνετ, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κατανοήσουν καν πώς μπορεί να βγάλει κάποιος χρήματα online.

Η πίστη σε αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι επίσης προϋπόθεση για να διατηρήσετε την πειθαρχία και την επιμονή σας.

Δημιουργήστε έναν κύκλο ανθρώπων που έχουν θετική επιρροή πάνω σας, και γενικά χτίστε γύρω σας υποστηρικτικές δομές, π.χ. ομάδες mastermind, επαφές με online επιχειρηματίες, υποστήριξη από μέντορα.

Ανατροφοδοτήστε την πίστη στο σκοπό σας με όποιο τρόπο είναι κατάλληλος για εσάς, και σίγουρα με επιβράβευση των προσπαθειών σας σε κάθε στάδιο, όσο μικρό και να είναι το αποτέλεσμα.

 

4. Διάθεση για παραγωγή νέου περιεχομένου
Όλοι οι επιχειρηματίες του ίντερνετ είναι παραγωγοί περιεχομένου. Είναι εκδότες.

Κάθε site ή blog δεν μπορεί να είναι πια στατικό. Είναι μια ζωντανή μηχανή παραγωγής περιεχομένου που αφορά τον πελάτη. Αυτά τα site αγαπάει και αναδεικνύει το Google.

Οποιοσδήποτε θέλει σήμερα να βγάλει χρήματα από το ίντερνετ και να χτίσει μια υγιή online επιχείρηση χρειάζεται να επενδύσει στην παραγωγή περιεχομένου.

Το περιεχόμενο παίρνει διάφορες μορφές, όπως κείμενο, εικόνα, ήχος και βίντεο. Νέες μορφές από συνδυασμούς των παραδοσιακών εμφανίζονται σταδιακά.

Τα κανάλια διανομής του περιεχομένου είναι βασικά το site και τα social media, αλλά μπορεί να είναι και άλλα μέσα, όπως sites δημοσίευσης άρθρων ή content curation sites.

Μάλιστα, η παραγωγή φρέσκου και ενδιαφέροντος περιεχομένου σε σταθερή βάση είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες σήμερα, ειδικά οι μικροεπιχειρηματίες που εκτός από τις άλλες υποχρεώσεις τους επιβαρύνονται και με αυτό το έργο.

 

Η δημιουργία περιεχομένου έχει τις εξής δυσκολίες:

Έλλειψη χρόνου
Απουσία νέων ιδεών
Δυσκολία στη χρήση νέων μέσων λόγω έλλειψης τεχνικής κατάρτισης
Άγνοια των ενδιαφερόντων του κοινού της επιχείρησης
Αδυναμία χρηματικής επένδυσης σε επαγγελματίες παραγωγούς περιεχομένου και ακόμα
Απογοήτευση λόγω μη άμεσων αποτελεσμάτων.
Παρά τις δυσκολίες, το content marketing είναι κάτι που πρέπει απαραιτήτως να ενταχθεί στη στρατηγική κάθε μικρής ή μεγάλης επιχείρησης.

Και πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να καταλάβει ότι ήδη κάνει μάρκετινγκ περιεχομένου, όταν γράφει μια είδηση στο site, όταν δημοσιεύει κάτι στο facebook, όταν προσθέτει μια πληροφορία στο προφίλ του στο LinkedIn. Αυτό που χρειάζεται είναι η απόφαση και η δέσμευση να το κάνει οργανωμένα και στοχευμένα.

 

5. Αγάπη για τον πελάτη
Πέμπτο αλλά πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός επιχειρηματία που θέλει να πετύχει στο ίντερνετ είναι η αγάπη για τον πελάτη και η επικέντρωση στις ανάγκες του.

Ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε για τον πελάτη.

Όση περισσότερη αξία δίνουμε στον πελάτη, όσο περισσότερο κατανοούμε και ικανοποιούμε τις ανάγκες του, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα έσοδα της επιχείρησής μας.

Οποιαδήποτε μη πελατοκεντρική προσέγγιση ενός επιχειρηματικού μοντέλου είναι συνταγή αποτυχίας. Ξεφύγετε από την εστίαση στον εαυτό σας και στο προϊόν σας και αναδείξτε τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας που παρέχετε.

Καθίστε δίπλα στον πελάτη για να διαγνώσετε τις ανάγκες του και να δείτε πώς μπορείτε να τις ικανοποιήσετε και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα περίμενε.

Ελάτε στη θέση του πελάτη σας και διερευνήστε αν όντως αντιλαμβάνεται καταπληκτική την υπηρεσία σας, όπως εσείς νομίζετε ότι είναι.

 

Τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε νιώσει έλξη από το εύκολο κέρδος. Άλλωστε είναι εγγενές στην ανθρώπινη φύση να αναζητούμε τον εύκολο δρόμο.

Όμως, όποιος έχει δοκιμάσει τρόπους για ευκαιριακό κέρδος, έχει δει ότι σε βάθος χρόνου βγαίνει χαμένος.

 

Ο μόνος δρόμος για μια επιτυχημένη επιχείρηση μέσω ίντερνετ περνάει από την αυτοπειθαρχία, την επιμονή, την πίστη, τη διάθεση για παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου και την εστίαση στις ανάγκες του πελάτη.

 

Πηγή : swiftminds.gr


Αφήστε μια απάντηση

About us

Η ομάδα του Market Mag αποτελείται από έμπειρους και δημιουργικούς ανθρώπους, η οποία έχει δημιουργήσει ένα e-magazine με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. Aποτελεί ένα μέσο πληροφόρησης αλλά και επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό.

Contact us

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την καταχώρηση - διαφήμιση της επιχείρησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία:
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Μαρία Σπηλιοπούλου
e: info@market-mag.com

Powered by Digisol